Neoptolemos

In 2018 en ’19 speelde we Neoptolemos, een deel van de Troje Trilogie van Koos Terpstra, in theaters, huiskamers en scholen.

Neoptolemos uit: De Troje Trilogie van Koos Terpstra
Regie: Arne Sybren Postma

De enige manier om te leven is andere mensen te vertrouwen

Weet dat Neoptolemos en Andromache eens gezworen vijanden waren. Dat Neoptolemos Griek is en Andromache Trojaanse. Dat Andromache, die prinses, vrouw en moeder was, nu zijn slavin is. Dat Neoptolemos zijn vader aan de oorlog verloor, zijn vrienden; Andromache haar man, haar familie, haar stad, maar vooral haar kind. Dat Neoptolemos door wil, een frisse, jonge heerser wil zijn, zijn nieuwe koninkrijk gelukkig wil maken, en vooral de oorlog wil vergeten. Maar kan dat?

Je bent geen vrouw meer. Je bent geen mens meer. Dat je niets meer hebt is je te vergeven, maar dat je niets meer bent is onvergefel

Koos Terpstra geeft met Neoptolemos zijn kijk op de nasleep van de Trojaanse oorlog, maar het zou iedere willekeurige andere oorlog kunnen zijn. Want de vragen blijven gelijk: Wat is een vijand? Hoe ga je door? Hoe zet je alle gruwelen opzij? Waarom zou je nog opkrabbelen, als je al die ellende hebt gezien? Hoe win je van de wraak?

De Kraamkamer zoekt in Neoptolemos naar de antwoorden.

Janie Ammeraal als Andromache en Laurens Mingelen als Neoptolemos.


MYTHOLOGISCHE ACHTERGROND VAN DE PERSONAGES

Andromache was een dochter van Aëtion, de koning van het Cilicische Thebe. Ze was getrouwd met Hektor, de belangrijkste Trojaanse held. In de Trojaanse oorlog sneuvelden haar vader, haar zeven broers en haar man, allen door de hand van Achilles. Na de val van Troje werd haar zoontje Astyanax gedood en zijzelf als oorlogsbuit meegevoerd door Achilles’ zoon Neoptolemos. Zij werd zijn slavin en minnares en kreeg met hem haar tweede zoon Molossus. Na de dood van Neoptolemos trouwde ze met Helenos, een broer van Hektor en een tweelingbroer van Cassandra. Samen regeerden ze over het Griekse Epiros. Haar levensverhaal is verwerkt in Euripides’ tragedie ‘Andromache’ en in een drama van Racine met dezelfde titel. Andromache speelt een belangrijke rol in Euripides’ ‘De Trojaanse vrouwen’. In de beeldende kunst wordt ze meestal afgebeeld in relatie tot Hektor (zowel hun afscheid als haar rouwbeklag zijn bekende motieven).

Neoptolemos was de enige zoon van Achilles, een van de Griekse helden die in de Trojaanse oorlog een belangrijke rol speelde. Na de dood van zijn vader trok hij ook zelf naar de oorlog. Na de val van Troje voerde hij Andromache als slavin mee naar Griekenland. Zijn latere huwelijk met Hermione bleef onvruchtbaar, maar uit de verhouding met Andromache werd Molossus geboren.