De Dikke van Dale
De Dikke van Dale
HP Ligthart als Johan Hendrik van Dale

DE DIKKE VAN DALE

Van Heleen Verburg
Regie Marian Pankow

In 2015 speelde De Kraamkamer de succesvoorstelling De Dikke van Dale.

“Meneer van Dale
Komt u mee?
Werken aan het WNT?
Het WNT in Leiden?”

De Dikke van Dale toont de laatste momenten uit het leven van Johan Hendrik van Dale, maker van Het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal. Het stuk speelt zich af in een ijldroom van Meneer van Dale, die aan pokken lijdt en op zijn sterfbed ligt. In deze droom trekt zijn leven in een merkwaardige vorm aan hem voorbij. Tragische feiten zoals de dood van zijn kinderen, zijn onvermogen om met zijn vrouw te communiceren en zijn aan zenuwpijnen onderhevige lichaam, mengen zich met de vele woorden die door zijn hoofd spoken en zijn toekomstplannen. Een mysterieuze man komt als een doodsengel op bezoek en overbrugt de 19de eeuw naar het nu. Door Van Dale te confronteren met het verloop van de geschiedenis (die nog komen gaat) ontlokt hij hem gloedvolle uitspraken over taal, onderwijs en de zin van het bestaan.

Langzaamaan krijgt de toeschouwer een beeld van een leven dat door werken, idealisme en ambitie beheerst werd. Zijn steeds weer zwangere vrouw Maria blijft hem ondanks haar afkeer van zijn provinciale werkdrift en haar eigen opofferingsgezindheid (die daar het gevolg van is) liefdevol verzorgen.

De Dikke van Dale: een bijzondere reis door een overvol hoofd.

Maria Jacoba Moens | Náhani Borking
Johan Hendrik van Dale | Hans Peter Ligthart
Man | Boris Groenendaal

Met dank aan Cultuurschakel, Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Johan Hendrik van Dale en Stichting Vrij Theater

DE DIKKE VAN DALE OOGST LOF VAN DE JURY VAN DE HAAGSE VERENIGING AMATEURTHEATER!

De Kraamkamer staat op de kaart! Op 19 september 2015 is De Dikke van Dale bij de Oscars van de Haagse Vereniging Amateurtheater zesmaal genomineerd en liefst viermaal in de prijzen gevallen:

Náhani Borking won de prijs voor beste hoofdrolspeelster van het afgelopen seizoen. Way to go! Er waren nominaties voor HP Ligthart en Boris Groenendaal. Daarnaast won Marian Pankow de prijs voor beste vormgeving, beste regie en won de productie tweede plaats in de categorie beste voorstelling.

Uit het juryrapport van de Haagse Vereniging Amateurtheater:

“Over het algemene spel kan gezegd worden dat de spelers van De Kraamkamer een ensemble vormden. Het samenspel was zeer mooi om naar te kijken.”

Over Hans Peter Ligthart – Johan Hendrik van Dale

“Hans Peter is de uitgelezen speler om de rol van Van Dale te vertolken. Zijn behandeling van de tekst is altijd goed en zijn tekstbegrip boven gemiddeld. Hans Peter zette een mooie fysieke aftakeling neer van het personage dat op zijn ziekbed ligt. De bezieling van Van Dale voor zijn werk wist Hans Peter mooi te vertolken tot een bewonderenswaardige man met een randje.”

Over Náhani Borking – Maria Moens

“Náhani beschikt net als haar medespelers over een mooie tekstbehandeling en weet haar tekst te verrijken een sterke fysieke expressie. Zij wist te nuanceren en te vertellen met haar lijf.”

Over Boris Groenendaal – Man

“De dood is al op vele manieren vertolkt en kent zijn clichés en valkuilen. Boris heeft veel van deze clichés weten te vermijden. Zijn speelsheid en lichte motoriek maakten hem een aangename speler om naar te kijken. Boris wist contrast te maken via zijn lichamelijke expressie en zo een andere toon aan te slaan in zijn acteerprestaties naast zijn medespelers.”

“De Dikke van Dale is een voorstelling die met veel oog van detail is gemaakt door alle betrokkenen. De liefde voor toneel en taal was langs verschillende lagen van de voorstelling voelbaar.”

Het Publiek:

“…de flow van deze voorstelling garandeert dat je woordenboeken nooit meer zo bekijkt als voorheen.”

“Geweldige voorstelling, fantastische teksten en ongelofelijk mooi gespeeld!”

“Het had van mij nog wel een uur langer mogen duren.”

“Van A tot Z genoten.”

“Het allermooiste dat ik ooit van Marian gezien heb.”

“Een geweldige voorstelling met subliem acteerwerk.”

“…in tijden niet zo’n goede voorstelling gezien. Als je in de gelegenheid bent om te gaan komend weekend, DOEN!!”